Johtava suunnittelija Juha Karhapää on joukkuepelaaja salibandykentällä ja työyhteisössä
Juha Karhapää elää energistä arkea perheen, työn ja urheilun risteyksessä. Monipuolista kokemusta keränneelle suunnittelijalle yksi asia on selvä: aiheet ja projektit voivat vaihtua, mutta suunnittelu jaksaa innostaa.
Synnynnäiseksi konsultiksi kehutun Juhan työpöydältä löytyy muun muassa jätteen vastaanottoasemia ja käsittelykenttiä sekä erilaisia alueiden sijoittelu-, tie- ja vesihuoltoratkaisuja kaivoksille ja teollisille toimijoille. Kollegoiden antama titteli naurattaa, mutta Juha myöntää kyllä, että työn realiteetit ovat hänelle kristallinkirkkaat.
”Jokaisen tehtävän pyrin hoitamaan mahdollisimman hyvin. Suunnitelmia voisi toki hinkata loppuelämänsä, mutta budjetti piirtää rajat ja priorisointia on tehtävä”, Juha toteaa.
Työn suola on hyvien ratkaisujen löytäminen. Aina tilaajakaan ei ole alussa täysin kartalla tarpeistaan, mutta työn edetessä suunta selkiytyy ja toimivia ideoita syntyy.
Suunnittelukokemus antoi itsevarmuutta hypätä uusille reiteille
Envineerin oransseihin Juha liittyi nelisen vuotta sitten. Vuosikymmenen kokemus katujen ja vesihuollon suunnittelusta loi hyvän pohjan ympäristösuunnittelun pariin siirtymiselle.
”Olen tehnyt töitä isojen kaupunkien kanssa, joilla on suunnitelmille usein millintarkka seula. Se toi varmuutta ja luottamusta siihen, että suunnitelmani menevät läpi muuallakin”, hän toteaa.
Juha kokee, että yksityisen puolen asiakkaiden kanssa suunnittelijan vastuu korostuu, sillä vastaanottavassa päässä ei aina ole valmista mielikuvaa lopputuloksesta tai aikaa perata suunnitelmaa juurta jaksain. Toisaalta heiltä löytyy julkisia tahoja enemmän rohkeutta ja mahdollisuuksia kokeilla esimerkiksi uusia kierrätysmateriaaleja. Siksi suunnittelijan on oltava valmis ottamaan asioista selvää.
Siinä missä katuprojekti saattoi sitoa suunnittelijansa useammaksi vuodeksi, pääsee Juha nyt näkemään kättensä jäljen nopeammin. Asiakkaalle suunniteltu lajittelupiha voidaan rakentaa jo seuraavana kesänä.
”Toki etenkin kaivoshankkeista löytyy pitkiäkin projekteja. Siellä se, mitä on aiemmin suunnitellut, tulee usein uudemmankin kerran vastaan.”
Valmentaja, joka jakaa osaamistaan
Työkavereiden auttamisella on Juhalle iso merkitys.
”Omasta kokemuksesta tiedän, että jos nuorempana asiantuntijana jää suunnitelman kanssa yksin, tulee nopeasti avuton olo, kun työmaalta soitetaan ja kysellään, että mitäs olet tässä kohtaa miettinyt. Siinä joutuu mielestäni vähän liian kovaan paikkaan”, hän pohtii.
Juha kehuu Envineerin nuorempia suunnittelijoita nopeiksi oppijoiksi. Lisäksi avun pyytäminen on helppoa, kun työpaikalla on matala hierarkia: toimitusjohtajasta tuoreimpaan tulokkaaseen kaikki ovat samalla viivalla.
Ohjaaminen on tuttua Juhalle myös toimistoarjen ulkopuolella, jossa hän valmentaa poikiensa salibandyjoukkuetta. Illat ja usein viikonloputkin kuluvat tiiviisti urheilun parissa – lasten harrastusten lisäksi Juha ehtii itsekin sekä salibandy- että jääkiekkokentille. Niin ikään intohimoiseksi penkkiurheilijaksi tunnustautuva Juha myöntää Pariisin olympialaisten määränneen kesäloman tahdin.
Myös työaikaliikunta tuo liikettä arkeen istumatyön vastapainoksi.
”Meillä on tunti työaikaa viikossa käytettävissä liikuntaan. Olen huono lähtemään yksin minnekään, joten on aina mukava, jos yhdessä keksitään laji ja saadaan porukka kasaan.”
Suunnittelu kiehtoo Juhaa niin, ettei hän näe lähitulevaisuudessaan suurempia suunnanvaihdoksia. Jonain päivänä osaamista olisi mukava täydentää opiskelemalla, mutta juuri nyt sille ei ole arjessa tilaa – tai tarvetta.
”Vielä tämä työ ei ole suuremmin tympinyt”, Juha naurahtaa. ”Olen tyytyväinen siihen, mitä nyt teen.”